Kierunek studiów: ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI CEL I RAMOWY PROGRAM PRAKTYKI STUDENCKIEJ
1. Cel i zakres praktyki.
Podstawowym celem praktyki studenckiej jest nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających wiedzę uzyskaną przez studenta w toku zajęć dydaktycznych na uczelni. Realizacja praktyk stwarza możliwość potwierdzenia i rozwoju kompetencji zawodowych studenta w ramach kierunku, a także uzyskania wiedzy ogólnej i specjalnościowej. Praktyka oprócz weryfikacji umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy ma na celu kształtowanie postawy wobec potencjalnych pracodawców i współpracowników. Zakres tematyczny praktyki na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji obejmuję całość zagadnień związanych z procesem planowania, zarządzania kontrolowania i wytwarzania w przedsiębiorstwach produkcyjnych i organizacjach gospodarki rynkowej.
2. Ramowy program praktyki obejmuje zagadnienia zakresu:
a) Logistyki: - procesy logistyczne, - zarządzanie zapasami i przepływ materiałów, - ekonomika procesów logistycznych
b) Produkcji i zarządzania produkcją: - organizacja procesu produkcyjnego, - planowanie i sterowanie produkcją, - otoczenie systemu produkcyjnego, - zasoby ludzkie i warunki pracy w procesie produkcyjnym, - zagospodarowanie elementów wyjścia z systemu produkcyjnego
c) Ekonomiki i finansów - rynek i gospodarka rynkowa, - zagadnienia mikro i makro ekonomiczne, - finanse w organizacji i przedsiębiorstwie , - szacowanie wartości i wycena w gospodarce rynkowej, - analiza finansowa,
d) Zasobów ludzkich w organizacji: - uwarunkowania zarządzania zasobami ludzkim, - ilościowe i jakościowe planowanie zasobów ludzkich, - ocena i rozwój zasobów ludzkich, - warunki i prawne uwarunkowania pracy, Praktyka może również dotyczyć istotnych elementów i zagadnień związanych z aspektami zintegrowanego systemu zarządzania uwzględniającymi, jakość, bezpieczeństwo i higienę pracy a także elementy środowiskowe. Uczestnictwo w poszczególnych elementach programu praktyk prowadzi do poznania przez studenta warunków i specyfiki pracy w różnorodnych organizacjach oraz zakładach produkcyjnych.
pełnomocnik ds. praktyk dla kierunku
dr inż. Edyta Kardas